Witamina A, C i D a odporność – najważniejsze fakty

Witamina A, C i D a odporność – najważniejsze fakty

A, C i D to witaminy, które przyczyniają się do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Co jeszcze warto wiedzieć o ich wpływie na nasz system immunologiczny? W jakich produktach żywnościowych występują?

Zadaniem układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Jego prawidłowe funkcjonowanie zależy od uwarunkowań genetycznych, stanu zdrowia, wieku, stresu czy odpowiedniego sposobu odżywiania. Składnikami pokarmowymi, które stymulują odporność organizmu są m.in. witaminy A, C i D.

Witamina A – jak działa na odporność?

Witamina A jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, które też odgrywa ważną rolę we wspieraniu naszego systemu odpornościowego.

Witamina A – źródła w żywności

Witamina A jest obecna zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych. Zasobna w witaminę A żywność pochodzenia zwierzęcego to:

  • jajka;
  • mleko;
  • masło;
  • żółte sery;
  • niektóre ryby (np. łosoś czy wędzona makrela).

W produktach roślinnych witamina A występuje w postaci karotenoidów. Spośród nich najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten. Jego bogatymi źródłami są:

  • marchewka;
  • jarmuż;
  • szpinak;
  • natka pietruszki;
  • brokuły;
  • morele.

Witamina C a odporność

Witamina C pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, w tym w utrzymywaniu odporności organizmu. Zwiększa również przyswajanie żelaza. Posiada bardzo dobre właściwości antyoksydacyjne, które chronią komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Najwięcej tego składnika zawierają:

  • czarne porzeczki;
  • czerwona papryka;
  • natka pietruszki;
  • brukselka;
  • brokuły;
  • truskawki.

Witamina D – wpływ na odporność

W świetle danych z ostatnich lat witamina D odgrywa istotną rolę w regulacji odporności. Oddziałuje ona na komórki układu immunologicznego. Odpowiada też za podział (namnażanie się) komórek, w tym komórek odpornościowych.

Witamina D – źródła

Witamina D jest uwalniana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. W niewielkiej części dostarczamy ją do organizmu także w pokarmach. Produkty żywnościowe, które zawierają witaminę D to m.in.:

  • tłuste ryby (np. śledź, łosoś czy sardynka);
  • oleje rybne;
  • jajka;
  • drożdże;
  • grzyby;
  • obowiązkowo wzbogacane tłuszcze do smarowania.

Witamina D – zalecenia dotyczące suplementacji

W naszym kraju optymalne warunki do syntezy skórnej witaminy D panują jedynie od kwietnia do września, w godzinach od 10 do 15. To jedna z przyczyn, z powodu których wiele osób potrzebuje suplementacji tej witaminy. W Polsce zalecane jest jej uzupełnianie szczególnie w miesiącach od września do kwietnia. U dzieci i młodzieży (1-18 lat) rekomenduje się suplementację witaminy D w dawce 600-1000 IU/dobę (15-25 mcg/dobę), w zależności od masy ciała, a u dorosłych – 800-2000 IU/dobę (20-50 mcg/dobę). Eksperci zalecają jej zażywanie albo od września do kwietnia, albo przez cały rok, jeżeli nie jest zapewniona wystarczająca synteza skórna latem.

Suplementacja witamin

W okresie jesienno-zimowym, podczas rekonwalescencji, w czasie szczególnego przeciążenia organizmu czy intensywnego wzrostu u dzieci i młodzieży można też sięgnąć po preparaty wielowitaminowe, takie jak np. suplement diety Sanostol. Produkt zawiera witaminy: A, C, D, z grupy B oraz wapń. Suplement ma postać tabletek do ssania o owocowym smaku. Sanostol (witaminy wzbogacone w wapń) przeznaczony jest dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

Powrót do góry