
Kluczowe fakty
- Próchnica zębów jest najczęstszą chorobą niezakaźną na świecie.
- Ciężka próchnica zębów wpływa na ogólny stan zdrowia i często powoduje ból i infekcje, które mogą skutkować ekstrakcją zęba.
- Próchnica zębów jest chorobą kosztowną do leczenia, pochłania 5–10% budżetów na opiekę zdrowotną w krajach uprzemysłowionych i jest jedną z głównych przyczyn hospitalizacji dzieci w niektórych krajach o wysokich dochodach.
- Wolne cukry są podstawowym czynnikiem dietetycznym w rozwoju próchnicy zębów. Próchnica zębów rozwija się, gdy bakterie w jamie ustnej metabolizują cukry do produkcji kwasu, który demineralizuje twarde tkanki zębów (szkliwo i zębinę).
- W wielu krajach głównym źródłem wolnych cukrów są napoje słodzone cukrami, w tym napoje owocowe i mleczne oraz 100% soki owocowe, a także wyroby cukiernicze, ciasta, herbatniki, słodzone płatki zbożowe, słodkie desery, sacharoza, miód, syropy i przetwory.
- Ograniczenie spożycia wolnych cukrów do mniej niż 10% całkowitego spożycia energii – a najlepiej nawet bardziej, do mniej niż 5% – minimalizuje ryzyko próchnicy zębów w ciągu całego życia.
- Ciężka próchnica zębów jest częstą przyczyną absencji w szkole lub pracy. W niektórych krajach o niskim i średnim dochodzie odnotowano związek między próchnicą zębów a niedożywieniem u dzieci; jednakże, czy jest to przyczyna, czy skutek, czy też jedno i drugie, pozostaje do ustalenia.
Próchnica zębów jest głównym problemem zdrowia publicznego na całym świecie i najbardziej rozpowszechnioną chorobą niezakaźną (NCD). Jest to również najczęściej występująca choroba uwzględniona w badaniu Global Burden of Disease z 2015 r., Zajmującym pierwsze miejsce pod względem próchnicy zębów stałych (2,3 miliarda ludzi) i 12. dla zębów mlecznych (560 milionów dzieci).
Próchnicy zębów można zapobiec, unikając cukrów wolnych w diecie. Ponadto próchnicy zębów można w dużej mierze zapobiec dzięki prostym i opłacalnym interwencjom obejmującym całą populację i indywidualne osoby, podczas gdy leczenie jest kosztowne i często niedostępne w krajach o niskich i średnich dochodach.
Zęby dotknięte próchnicą są często wyrywane, gdy powodują ból lub dyskomfort.
Ciężka próchnica zębów może pogorszyć jakość życia, w tym spowodować trudności w jedzeniu i zasypianiu, a w zaawansowanych stadiach (ropnie) może powodować ból i przewlekłe infekcje ogólnoustrojowe lub niekorzystne wzorce wzrostu. Próchnica zębów jest częstą przyczyną nieobecności w szkole lub pracy.

Czynniki ryzyka
Każdy jest zagrożony próchnicą zębów, ale najbardziej narażone są dzieci i młodzież. Prawie połowa światowej populacji jest dotknięta próchnicą zębów, co czyni ją najbardziej rozpowszechnioną ze wszystkich chorób. Wysoki poziom próchnicy występuje w krajach o średnim dochodzie, w których spożycie cukrów jest wysokie. Większość próchnicy zębów występuje u dorosłych, ponieważ choroba ma charakter kumulacyjny. Istnieje wyraźny związek pomiędzy spożyciem cukrów a próchnicą. Choroba jest również związana ze statusem społeczno-ekonomicznym, z wysokim współczynnikiem rozpowszechnienia wśród biednych i defaworyzowanych grup ludności.
Próchnica zębów rozwija się w czasie. Utrata substancji zęba (szkliwa i zębiny) jest spowodowana wytwarzaniem kwasu w wyniku bakteryjnego metabolizmu cukrów. Wczesne stadia są często bezobjawowe, ale zaawansowane stadia próchnicy mogą prowadzić do bólu, infekcji i ropni, a nawet posocznicy.
Szacuje się, że w 2010 r. na świecie wydano 298 mld USD na bezpośrednie koszty związane z próchnicą. Ponadto koszty pośrednie wyniosły 144 mld USD, a całkowity koszt finansowy sięgnął 442 mld USD w 2010 r.