
Bakterie Escherichia coli (E. coli) normalnie żyją w jelitach zdrowych ludzi i zwierząt. Większość odmian E. coli jest nieszkodliwa lub powoduje stosunkowo krótkotrwałą biegunkę. Ale kilka szczególnie paskudnych szczepów, takich jak E. coli O157: H7, może powodować silne skurcze brzucha, krwawą biegunkę i wymioty.
Możesz być narażony na bakterie E. coli z powodu zanieczyszczonej wody lub żywności – zwłaszcza surowych warzyw i niedogotowanej mielonej wołowiny. Zdrowi dorośli zwykle wracają do zdrowia po zakażeniu E. coli O157: H7 w ciągu tygodnia, ale małe dzieci i osoby starsze są bardziej narażone na rozwój zagrażającej życiu postaci niewydolności nerek, zwanej zespołem hemolityczno-mocznicowym.
Objawy
Objawy przedmiotowe i podmiotowe zakażenia E. coli O157: H7 zwykle rozpoczynają się trzy lub cztery dni po kontakcie z bakteriami, chociaż możesz zachorować już od pierwszego dnia do ponad tygodnia później. Oznaki i objawy obejmują:
- Biegunka, która może mieć przebieg od łagodnej i wodnistej do ciężkiej i krwawej
- Skurcze brzucha lub ból
- Nudności i wymioty u niektórych osób
Kiedy iść do lekarza?
Skontaktuj się z lekarzem, jeśli biegunka jest uporczywa, ciężka lub krwawa.
Przyczyny
Spośród wielu szczepów E. coli tylko kilka wywołuje biegunkę. Jedna grupa E. coli – która obejmuje O157: H7 – wytwarza silną toksynę, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, co może powodować krwawą biegunkę. Po spożyciu tego szczepu bakterii rozwinie się infekcja E. coli.
W przeciwieństwie do wielu innych bakterii wywołujących choroby, E. coli może wywołać infekcję, nawet jeśli spożyje się jej niewielkie ilości. Z tego powodu E. coli może powodować mdłości po zjedzeniu lekko niedogotowanego hamburgera lub połknięciu kęsa zanieczyszczonej wody w basenie.
Potencjalne źródła narażenia obejmują skażoną żywność lub wodę oraz kontakt osobisty.

Zanieczyszczona żywność
Najczęstszym sposobem zarażenia się E. coli jest spożywanie skażonej żywności, takiej jak:
- Mielona wołowina. Podczas uboju i przetwarzania bydła bakterie E. coli w ich jelitach mogą dostać się do mięsa. Mielona wołowina łączy w sobie mięso pochodzące z wielu różnych gatunków bydła, zwiększając ryzyko zakażenia.
- Mleko niepasteryzowane. Bakterie E. coli na wymionach krów lub urządzeniach do dojenia mogą dostać się do surowego mleka.
- Świeże produkty. Odpływy z hodowli bydła mogą skazić pola, na których uprawiane są świeże produkty. Niektóre warzywa, takie jak szpinak i sałata, są szczególnie podatne na tego typu zanieczyszczenia.
Skażona woda
Odchody ludzkie i zwierzęce mogą zanieczyszczać wody gruntowe i powierzchniowe, w tym strumienie, rzeki, jeziora i wodę wykorzystywaną do nawadniania upraw. Chociaż publiczne systemy wodociągowe wykorzystują chlor, światło ultrafioletowe lub ozon do zabijania E. coli, niektóre ogniska choroby są powiązane z zanieczyszczonymi wodociągami miejskimi.
Prywatne studnie są większym powodem do niepokoju, ponieważ często nie mają żadnego systemu dezynfekującego. Źródła wody na obszarach wiejskich są najbardziej narażone na zanieczyszczenie. Niektóre osoby zostały również zarażone po kąpieli w basenach lub jeziorach skażonych odchodami.
Kontakt osobisty
Bakterie E. coli mogą łatwo przenosić się z człowieka na człowieka, zwłaszcza gdy zarażeni dorośli i dzieci nie myją prawidłowo rąk. Członkowie rodzin małych dzieci z zakażeniem E. coli są szczególnie narażeni na zarażenie się nim sami. Epidemie występowały również wśród dzieci odwiedzających zoo i obory dla zwierząt na targach powiatowych.
Czynniki ryzyka
E. coli może wpływać na każdego, kto jest narażony na działanie bakterii. Ale niektórzy ludzie są bardziej podatni na problemy niż inni. Czynniki ryzyka obejmują:
- Wiek. Małe dzieci i osoby starsze są bardziej narażone na chorobę wywołaną przez E. coli i poważniejsze powikłania związane z infekcją.
- Osłabiony układ odpornościowy. Ludzie, którzy mają osłabiony układ odpornościowy – z powodu AIDS lub leków stosowanych w leczeniu raka lub zapobiegania odrzuceniu przeszczepu narządów – są bardziej narażeni na zachorowanie po spożyciu E. coli.
- Jedzenie określonych rodzajów żywności. Bardziej ryzykowne potrawy obejmują niedogotowany hamburger; niepasteryzowane mleko, sok jabłkowy lub cydr; oraz miękkie sery z surowego mleka.
- Czas roku. Chociaż nie jest jasne, dlaczego, większość infekcji E. coli w Stanach Zjednoczonych występuje od czerwca do września.
- Zmniejszony poziom kwasu żołądkowego. Kwas żołądkowy zapewnia pewną ochronę przed E. coli. Jeśli zażywasz leki zmniejszające poziom kwasu żołądkowego, takie jak esomeprazol (Nexium), pantoprazol (Protonix), lansoprazol (Prevacid) i omeprazol (Prilosec), możesz zwiększyć ryzyko zakażenia E. coli.
Powikłania
Większość zdrowych dorosłych wyzdrowieje z choroby E. coli w ciągu tygodnia. U niektórych osób – szczególnie małych dzieci i osób starszych – może rozwinąć się zagrażająca życiu postać niewydolności nerek zwana zespołem hemolityczno-mocznicowym.
Zapobieganie
Żadna szczepionka ani lek nie ochronią Cię przed chorobą wywołaną przez E. coli, chociaż naukowcy badają potencjalne szczepionki. Aby zmniejszyć ryzyko narażenia na bakterie E. coli, unikaj ryzykownych pokarmów i uważaj na zanieczyszczenie krzyżowe.
Ryzykowne jedzenie
Gotuj hamburgery, aż osiągną 71 stopni Celsjusza. Hamburgery powinny być dobrze wypieczone, bez żadnego różu na mięsie. Ale kolor nie jest wiarygodnym wskaźnikiem tego, czy mięso jest już gotowe. Mięso – zwłaszcza grillowane – może się przyrumienić przed całkowitym ugotowaniem.
Dlatego ważne jest, aby użyć termometru do mięsa, aby upewnić się, że mięso zostanie podgrzane do co najmniej 71 C w najgrubszym miejscu.
Pij pasteryzowane mleko, sok i cydr. Każdy sok zapakowany lub butelkowany przechowywany w temperaturze pokojowej prawdopodobnie jest pasteryzowany, nawet jeśli etykieta tego nie mówi.
Dokładnie umyj surowe produkty. Mycie produktów niekoniecznie pozwoli pozbyć się wszystkich bakterii E. coli – szczególnie z zielonych warzyw liściastych, które mają wiele miejsc, do których bakterie mogą się przyczepiać. Ostrożne płukanie może usunąć brud i zmniejszyć liczbę bakterii, które mogą przylegać do produktów.
Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego
Umyj naczynia. Noże, blaty i deski do krojenia należy myć gorącą wodą z mydłem przed i po kontakcie ze świeżymi produktami lub surowym mięsem.
Surową żywność trzymaj oddzielnie. Obejmuje to używanie oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa i żywności, takiej jak warzywa i owoce. Nigdy nie kładź ugotowanych hamburgerów na tym samym talerzu, co surowe paszteciki.
Myj dłonie. Umyj ręce po przygotowaniu lub zjedzeniu posiłku, skorzystaniu z toalety lub zmianie pieluch. Upewnij się, że dzieci myją również ręce przed jedzeniem, po skorzystaniu z łazienki i po kontakcie ze zwierzętami.